Democratie en hoe dat is vormgegeven is een veel bediscussieerd thema. Er is een mix aan roep om (nieuwe) democratie, nieuw beleid, moreel handelen, en nog veel andere vormen van onvrede. Maar het is niet vaak duidelijk wat men precies bedoeld met de geuite onvrede. Is het echt de democratie die niet goed functioneert en verbeterd moet worden of is het dat op inhoudelijk gebied niet gebeurd wat men wil. In een goed werkende democratie waarin iedereen en ieders mening meetelt, gebeurt nooit helemaal wat je wilt, een collectieve mening gegeven bepaalde spelregels wordt op gegeven moment geldig verklaard. Zelden zal dat geheel jouw mening zijn en als dat wel in de buurt komt, dan is het alleen voor dat ene punt en op vele andere punten zal het niet het geval zijn.

Ook moet men een goed genomen besluit niet verwarren met een goede uitkomst van een besluit, want er zijn 4 besluitvormingssituaties:

  1. Goed genomen besluiten die goed uitpakken of in jouw lijn zitten
  2. Goed genomen besluiten die slecht uitpakken of niet op jouw lijn zitten
  3. Slecht genomen besluiten die goed uitpakken of in jouw lijn zitten
  4. Slecht genomen besluiten die slecht uitpakken of niet op jouw lijn zitten

Hier gaan we ons dus richten op democratie in een politiek bestel. Nu kun je een bibliotheek volschrijven over wat politiek precies behelst, maar laat ik het hier voor de helderheid houden op de volgende omschrijving:

Politiek is een strijd van mensen en ideeën om macht en invloed, gebaseerd op fundamenteel van elkaar verschillende opvattingen over goed en kwaad, op grond waarvan burgers een keuze kunnen maken over de richting waarin de samenleving zich zou moeten ontwikkelen. Dit heeft zich vertaald naar een overheersende beeld dat democratie een strijd moet zijn die je moet winnen, om jouw visie door te voeren. Helaas is niet het beeld, dat democratie een proces moet zijn om verschillende visies in balans te krijgen.

Democratie is een middel om tot goed bestuur te komen, een vorm van politiek bedrijven. Het gaat dus uiteindelijk om te komen tot goed bestuur en aanname is dat een vorm van democratie het meest geëigend is. Deze aanname zal dus waargemaakt moeten worden met een zodanige invulling dat het ook tot beter bestuur leidt.

Aan meningen en opvattingen hoe de democratische politiek anders zou moeten gaan geen gebrek, maar de crux zit hem in welke ideeën, meningen en opvattingen uiteindelijk zullen gaan overheersen en zullen worden toegepast en hoe we met zijn allen tot keuzes daartoe komen. Dus is het goed om de democratie en zijn werking nader te onderzoeken en te kijken hoe het verbeterd kan worden.

Hieronder weerslag van mijn aantekeningen en ideeën die ik afgelopen jaren heb verzameld. Met als indeling:

Criteria

Speelveld

Werkvorm

Programma

Op pagina Bibliotheek een niet volledige verzameling links en literatuur.