Nu het soms lijkt, dat migratie het grootste en belangrijkste vraagstuk is van de maatschappij en politiek.

 

Voor een evenwichtige aanpak van het migratievraagstuk is het noodzakelijk 3 invalshoeken TEGELIJK te benaderen.

En voor alle soorten migranten apart (vluchteling, arbeidsmigrant en student) en ook tezamen.

 

De invalshoeken:

  1. De vluchteling/arbeidsmigrant/student, die zo vrij mogelijk wil reizen naar gekozen bestemming.
  2. De gemeenschappen, die instroom willen begrenzen om hun eigen cultuur en welvaart zo veel mogelijk te behouden en te beschermen.
  3. De bestuurlijke orde, die de lusten en lasten van het vraagstuk zo eerlijk mogelijk willen verdelen en doen toekomen aan de verschillende samenwerkende bestuurseenheden. Zowel globaal, op EU niveau als nationaal.

 

Al deze 3 behoeftes zijn op zich volstrekt legitiem, maar bij democratische besluiten gaat het altijd om maatvoering en verhoudingen en nooit om eenzijdig bevredigen van behoeftes.

 

Dit moet leiden tot een COMPLETE set aan maatregelen:

  1. Toelatingsregels voor vluchteling/arbeidsmigrant/student: wie en onder welke voorwaarde kan worden toegelaten?
  2. Absorptievermogen en bereidheid tot opname vluchteling/arbeidsmigrant/student: hoeveel kan worden opgenomen en welke voorzieningen moeten daarvoor worden ingericht?
  3. Spreidingsregels voor verdelen vluchteling/arbeidsmigrant/student over de bestuurlijke eenheden: wat is eerlijke verdeling , zodat lusten en lasten gelijkelijk worden verdeeld naar ieders vermogen?

 

Bij bepaling van keuzes is het goed de volgende spiegelvragen in gedachten te houden (gemakzuchtige en incomplete stellingname komt voor in  hele politieke spectrum):

  1. Als jezelf vluchteling/arbeidsmigrant/student zou zijn, welke regels zou je dan accepteren?
  2. Als je eigen persoonlijke leefomgeving (huis, straat, wijk) wordt geraakt door instroom, hoeveel en welke instroom vindt je dan acceptabel en draagbaar?
  3. Als je kijkt vanuit je eigen bestuurlijke eenheid naar andere bestuurlijke eenheden (wijk, gemeentes, regio’s, landen, unies) hoeveel is dan je eigen eerlijke bijdrage?  

 

Misschien moeten 3 kleinere partijen het voortouw nemen in deze discussie, die vanwege hun omvang geen last hoeven te hebben van neiging tot het spelen van een machtsspel voor een uitruil coalitieakkoord. 

  1. CU
  2. JA21
  3. Volt

 

Ben reuze benieuwd waar ze mee zouden komen, als ze bereid zijn om de set maatregelen ECHT TEGELIJK COMPLEET te maken naar de 3 INVALSHOEKEN. En het zou mooi zijn als ze dit in januari 2024 samen voorstel maken. Ze zitten toch in een wachtstand.

 

De huidige politieke verwarring is mede het gevolg van het feit, dat dit principe van TEGELIJK complete set bepalen, niet is gevolgd. Spreidingswet nu wel behandelen is noodzaak om goed om te gaan met huidige set aan maatregelen en regels. Dus inhaalactie.

 

En: is laatste akkoord EU wel compleet naar de invalshoeken?

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *